onsdag 29 december 2010

Ny investeringsstrategi för fonder

För vårt långsiktiga (20 år+) sparande till barnen samt 50% av vårt vuxna hussparande kommer vi som jag tidigare skriv om byta inriktning på fondsparprofilen från och med 2011 (för den tredjedel som investeras i aktier återkommer jag med en uppdaterad strategi senare). Från att ha haft en tämligen aktiv fondförvaltning med ett eller fler fondbyten varje månad går vi över på en väldigt passiv profil. Detta eftersom all expertis (som inte är kopplade till banker, fondinstitut eller liknande) konstaterar att det i princip är omöjligt att slå index över så långa tidshorisonter. Alltså gör man bäst i att satsa på fonder med låga avgifter, dvs indexfonder.

Nedan används Total Expense Ratio (TER) som avgiftsmått på fonder. Det är ett totalkostnadsmått som ofta används inom EU. TER visar summan av samtliga kostnader i fonden per år, i procent av den genomsnittliga fondförmögenheten

Fördelning

Vi tänker oss följande fördelning för det långsiktiga indexsparandet. Fördelningen baseras på hypotesen att en stor del av tillväxten de närmaste 20 åren kommer att ske i "emerging markets". Att Sverige får en så stor kaka beror dels på att de svenska bolagen i SIX30RX redan är etablerade på tillväxtmarknader och ganska globala aktörer, samt att det "känns rätt". Globalfonden ses mest som en typ av buffert som avspeglar det generella konkunkturläget.
  • 30% Indexfond Sverige
  • 20% Indexfond Global
  • 20% Indexfond Asien
  • 30% Aktiefond tillväxtmarknader (finns inga bra indexfonder här än och tyvärr kan man inte månadsspara i ETF:er då courtage äter upp för mycket)
Val av indexfond Sverige

Endast en kandidat har identifierats som svensk indexfond:
  • Avanza Zero - Jämförelseindex SIX30RX. 0,00% TER enligt Morningstar och ingen köp- eller säljavgift. 4 stjärnor. Mycket bra fond.
Beslut: Avanza Zero.

Val av indexfond Global

Följande kandidater har identifierats (finns på Avanza):
  • Danske Invest Global Index - Följer MSCI World Index Free och kategoriseras som "Global, mix bolag" på Morningstar. 0,50% TER och fri från köp/sälj-avgifter. 4 stjärnor från Morningstar.
  • Folksams Globala Aktiefond - Följer Dow Jones Sustainability World Index, kategoriseras som "Global, mix bolag". 0,70% TER och inga andra avgifter. 4 stjärnor. 
  • SEB Etisk Global Indexfond – Lux ack - följer Dow Jones Sustainability World Index ex All/AE, som består av cirka 300 ledande bolag inom hållbar utveckling utifrån ekonomiska, sociala och miljömässiga kriterier och kategoriseras som "Global, mix bolag". 0,30% TER enligt Morningstar, men 0,40% förvaltningsavgift från Avanza, konstigt. Ingen Morningstar-rating.
Beslut: Danske Invest Global Index blir det för oss. Även om förvaltningsavgiften är lite högre än SEB:s så har den haft betydligt bättre avkastning, kanske för att den inte är etisk ;)

Val av indexfond Asien

Följande kandidater har identifierats (finns på Avanza):
  • Swedbank Robur Indexfond Asien - följer S&P Asia 50 och klassas som "Asien ex Japan", vilket är bra för Japan är jag inte sugen på långsiktigt. Morningstar jämför med MSCI AC Asia Ex Japan och jämfört med detta index är fonden i princip identisk (enl Morningstar). 0,42% TER, inga andra avgifter. Ingen morningstar-rating då fonden startade först 2008-03-18. 
  • Folksams Aktiefond Asien - påstås vara aktiv men följer verkligen MSCI AC Asia Ex Japan. 0,72% TER, inga andra avgifter.
Beslut: Swedbank Robur Indexfond Asien, helt enkelt för att den är billigast.

Val av aktiefond för tillväxtmarknader

Här har jag mest gått på Morningstar-rating (5 stjärnor) och Privata Affärers rekommendationer. Följande kandidater:

  • First State Global Emerging Markets - TER 0,95%, men har 4% köpavgift vilket avskräcker en hel del, man förlorar drygt ett år jämfört med Kon-Tiki t ex. Enligt Avanza har den en förvaltningsavgift på 1,75% så något är knasigt.
  • SKAGEN Kon-Tiki SEK - TER 3,26% vilket är ordentligt dyrt, men samtidigt har den bra track record. Å tredje sidan bytte de förvaltare 2009 så det är ändå ett något oprövat kort. Inte helt enkelt detta.
  • Danske Invest Global Emerging Markets - ganska billig med 1,60% TER, inga andra avgifter på Avanza, även om Morningsstar anger 3% köp- och 1% säljavgift.
Beslut: 50% Kon-Tiki och 50% Danske Invest, klurigt att välja, men vi får utvärdera efter något år eller två.

Sammanfattning

För barnens fondsparande samt för 50% av det vuxna hussparandet kommer alltså följande fördelning att gälla från 2011:
  • 30% Avanza Zero
  • 20% Danske Invest Global Index
  • 20% Swedbank Robur Indexfond Asien
  • 15% Skagen Kon-Tiki SEK
  • 15% Danske Invest Global Emerging Markets

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar