fredag 13 augusti 2010

Analys av Atlas Copco

Atlas Copco är en global leverantör av utrustning till kunder inom industri, gruvdrift. Merparten av försäljningen sker till Europa. Verksamheten är indelad i tre affärsområden:
  • Kompressorteknik: Stationära kompressorer, portabla kompressorer, gas- och processkompressorer, expansionsturbiner, generatorer, luftbehandlingsutrustning samt styrsystem för tryckluft.
  • Gruv- och anläggningsteknik: Bergborrverktyg, bergborriggar för tunnel- och gruvapplikationer, ovanjordsriggar, lastutrustning, geoteknisk borrutrustning samt entreprenadutrustning.
  • Industriteknik: Industriverktyg, monteringssystem samt produkter och tjänster till eftermarknaden.


Bakgrund till analys

Jag gör denna analys för att Aktiespararen hade Atlas Copco som sin huvudanalys i sommarnumret som nyss damp ner i brevlådan. Tänkte jag skulle se om jag håller med och också lära mig en sak eller två.

Kvalitativa investeringskriterier

Kriterium  Uppfyllt   Kommentar
1.Tillräcklig storlekJATillhör Large Cap på Stockholmsbörsen och har ett börsvärde på 142 mdkr.

2.Stark finansiell ställningJAOmsättningstillgångarna (40 mdkr) är mer än dubbelt så stora som de kortfristiga skulderna (18 mdkr). Omsättningstillgångarna är ungefär lika stora som samtliga skulder tillsammans.
3.Intjänings-stabilitetNEJFörlust 2002, men det kan jag nog ha överseende med. Orkar inte kolla upp detta mer.
4.Utdelnings-stabilitet
JA



De delade faktiskt ut 77 öre till och med 2002 när de gick med förlust. Konstigt.


5.Intjänings-tillväxt
JA



Kollar i steg två, kolumn 1 i Hitta kursvinnare här. För ca 10 år sen låg vinsten per aktie runt 2 kr. De senaste åren har denna legat runt 5-10 kr, vilket är bra.
6.Trovärdig ledning
JA



Kan inte säga något annat än ja här då jag inte har mer info.


7.Gynsam ägarbild
JA



Investor äger 17% av kapitalet och jag antar att detta är en viktig del av Investors portfölj.

Kvantitativa investeringskriterier

Kriterium  Uppfyllt   Kommentar
8.Begränsat P/E-talNEJTveksamt här. Enligt årets vinstprognos kommer P/E landa på 15 vilket är OK. Enligt Avanza är P/E från senaste kvartalsrapporten 18.
9.Pris per eget kapitalNEJLigger på 5 enligt Avanza, vilket är för högt (1,5 är gränsen).

Hitta kursvinnare

StegKommentar
1.Försäljnings-utvecklingDe senaste tio åren 6% ökning per år, men om vi bortser från 2009 och bara tittar 5 år tillbaks får vi i stället 28%. Mycket bra. De tappade bara 14% 2009 vilket imponerar och även talar för att företaget är bra om vi får en dubbeldipp.
2.VinstutvecklingVinst alla år utom 2002. Tillväxten har varit lite upp och ner men snittar på 12% vinstökning per år. Hitta kursvinnare spår en prognos på 20% per år vilket jag inte tycker är realistiskt, men säg 10%.
3.Lönsamhets-analysVinstmarginalen ligger ganska konstant runt 16% de senaste åren. Jämfört med tio år sen då den pendlade runt 10% är detta bra. Liknar SSAB i detta hänseende. Jag behöll framtida vinstmarginal (14%) och försäljningstillväxt (8%) som föreslogs av programmet. Däremot var jag lite mer konservativ kring framtida vinst och satte 10% här.
4.Utdelnings-stabilitetDe snittar på att bdela ut 36% av vinsten, ungefär i nivå med SSAB. Detta kanske är någon form av norm i basindustrin? Direktavkastningen snittat på 3%. Beräknar att detta kommer vara konstant i framtiden, men detta borde jag såklart kolla upp lite mer.
5.P/E-talsprognosP/E har varierat mellan 10 och 17 de senaste åren, med lite toppar och bottnar exkluderade. Snittet har varit 13. Alla indikatorer är ogynsamma här enligt Hitta kursvinnare. Kurstillväxten har varit högre än såväl vinst- som försäljningstillväxten under "perioden" (2010 eller 10 år bak?). Enligt programmet ger årets vinstprognos en P/E på 21, fast i Aktiespararen sa de 15. Hm... Jag satte högsta/lägsta P/E-tal till 20/10.
6.KursprognoserBedömningen är att den högsta kursen om fem år är 163 kr (från programmet). Jag själv bedömer att den lägsta kursen om fem år är samma som den lägsta kursen de senaste 3 åren: 45 kr.
7.Kursintervall, riskbedömning och avkastningKöpintervall 45-85 kr (för A-aktien) enligt programmet. Precis som jag anade, programmet tycker att aktien idag är lite för dyr. Det tycker nog även jag. Droppar den neråt 90 kr igen är det definitivt köpläge.

Andras åsikter (tidningar, bloggar etc)

Aktiespararen jämför med en hel del konkurenter, men Atlas Copco får mest godkänt av alla. Däremot är företaget ytterst beroende av industriproduktionen globalt sett. Det som talar för är också att Kina växer så det knakar och har nu paserat USA som största marknaden för företaget. Bra. De skriver också att Atlas Copco är på väg att eliminera nettoskulden vilket betyder att någon form av kapitalöverföring till ägarna aktualiseras. Aktieägaren skriver också att det på sikt är bäst att köpa B-aktien.

Slutsats

De kvalitativa investeringskriterierna är imponerande, Atlas Copco är onekligen ett välskött företag, vilket också återspeglas i Aktiespararens analys. Men frågan är om priset för aktien är tillräckligt lågt idag. De senaste åren har kursen dubblerats i värde utan att mycket hänt med vinsten så frågan är om den kommer öka så mycket mer. Frågan är också om en dubbeldipp i ekonomin slår mot Atlas Copco som är att likna vid en globalfond då de har så mycket verksamhet runtom jorden. Förmodligen inte så mycket, då de bara förlorade 14% i omsättning under 2009. Jämför SSAB som förlorade 45% omsättning det året.

Tycker nog ändå att aktien är en aning för dyr i dagsläget. Droppar den under 90 så köper jag nog direkt, men avvaktar lite i dagsläget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar